Medijos

No pļavas līdz Holivudai

Augustā PLŪKT tējas namā un ražotnē viesojās TVNET, ieklausoties stāstā par zīmola pirmsākumiem.

“Praulienā vecais kultūras nams ir pārtapis par zāļu tēju vēstniecību, kur rosās mamma un meita Lieplapas.  Viņām ir ambīcijas pēc pāris gadiem panākt, ka Latvija tiek atzīmēta pasaules kartē kā vieta, kur baudīt izcilu tēju. Ķīnai ir iemesls satraukties.

Diez vai aktieris un režisors Rūdolfs Baltaisvilks, dancinot Praulienas kultūras namā savu sievu rakstnieci Ilzi Indrāni un kopā uz skatuves iestudējot izrādes, varēja iedomāties, ka nākamajā gadsimtā šajā namā būs viņu mazmeitas Māras Lieplapas rūpals, ka otrajā stāvā reibinoši smaržos pēc Praulienas pļavām, bet uz skatuves galvenajā lomā gozēsies tējas kārbas un paciņas.

Taču tā ir noticis. Praulienas kultūras nams pārtapis par tējas namu. Godinot vecvecākus, Māra ar ģimeni, atjaunojot un remontējot veco namu, zāli ar skatuvi atstājuši maksimāli tādu pašu kā senāk. Pie sienām piestiprinātas planšetes, kur var izsekot Rūdolfa un Ilzes dzīves un karjeras gaitām. Māra lepojas ar savu dzimtu, ģimeni un pagastu. Mārai ir svarīgas saknes un vieta, no kuras viņa nāk, neskatoties uz to, ka jauno sievieti droši var saukt par pasaules pilsoni. Laikā, kad tiekamies, Māra jau sēž uz koferiem, lai dotos uz Āziju un piedalītos kārtējā tējas izstādē. Piedalīšanās izstādēs ir viens no Māras pienākumiem, atslābt nedrīkst, ja grib Ziemeļeiropas tēju iznest pasaulē un panākt, ka to ņem vērā kā līdzvērtīgu konkurentu. Pirms izstādes izsūtīt paraugus interesentiem, ielūgt atslēgas cilvēkus, veidot savu datu bāzi un pazīšanos, izvērtēt un saprast, kur ir nākamais pakāpiens ceļā uz atpazīstamību.

Mārai ir mērķis – panākt, ka Latvija tiek atzīmēta kā vērā ņemams galamērķis visiem, kuri bauda tēju. Ambiciozi? Varbūt! Vai tas ir iespējams? Kādēļ gan ne! “Plūkt” tēju jau bauda visos kontinentos, un par savējo dzērienu to sauc pat aktrise Drū Berimora.

Ilgtspējīgs, dabīgs un latvisks

Māras vecāki ir cieši saistīti ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Māra ar četriem brāļiem uzaugusi Praulienā, un būšana dabā ir likumsakarīga un pašsaprotama.

Mamma Līga, “Plūkt” zīmola līdzīpašniece, ir ieguvusi doktora grādu vides zinātnēs un visu savu darba dzīvi veltījusi ne tikai dabas aizsardzībai, bet arī dažādiem ilgtspējas projektiem.

Šis nebūs stāsts par to, kā mazā Māra jau bērnībā vāca tējas zāles un kopā ar mammu brūvēja dažādas tējas. Nebūt ne. Jā, tējas bija – kā jau visiem latviešiem, īpaši laukos. Māra zināja, ka pelašķis jāiedzer, kad ir klepus, bet, ja ir temperatūra, tad liepziedu tēja. Nekāda tējas baudīšanas rituāla nebija.

Taču vienu Māra gan zināja – viņu saista starptautiskā vide, tāpēc likumsakarīgas bija studijas un izglītība uzņēmējdarbībā, kas apgūta gan Latvijā un Zviedrijā, gan Ķīnā un Somijā.

Tāpat Māra zināja, ka grib Latvijas vārdu iznest pasaulē ar produktu, kas ir ilgtspējīgs, dabīgs un ļoti latvisks. Latvijā vāktās tējas zāles no Latvijas pļavām un mežiem atbilda visiem priekšnosacījumiem, un tā māte un meitas Lieplapas 2017.gadā nodibināja savu uzņēmumu “Plūkt”, bet jau 2019.gadā sāka tējas tirgot, pandēmijas laiks bija ar pluszīmi, jo pasūtījumi bira viens pēc otra: ko gan darīt mājsēdē, ja ne dzert tēju! Cilvēki pēc pandēmijas turpināja pirkt tēju, bet uzņēmums – apgūt aizvien jaunas valstis, kur eksportēt savu produktu.

Māra atceras, ka iesākumā bija nolēmušas pašas arī visas drogas ievākt, bet ātri vien saprata, ka tas ir darbietilpīgi un paņem daudz resursu, tāpēc tika nolemts, ka mamma atbildēs par augu sagādi un pārstrādi, bet meita uzņemsies pārdošanu un mārketingu. Savukārt tējas zāles lasa bioloģisko saimniecību īpašnieki.

“Datu bāzē mums ir ap 200 dažādu adrešu, bet realitātē regulāri piegādātāji ir 32, ar tiem mēs varam droši rēķināties, pārējie drogas piegādā neregulāri. Tomēr mums ir svarīga šāda datu bāze, jo, ja gadījumā mūsu pusē kaut kādu iemeslu dēļ nav vienas vai otras tējas zāles, tad zvanām un meklējam citos novados. Piemēram, Vidzemē šogad liepziedu tikpat kā nav, bet Kurzemē bija. Ilggadējie tēju lasītāji jau zina, kādus ziedus mums vajag, kā pareizi savākt un kad to darīt. “Plūkt” tējas tiek saplūktas bioloģiski sertificētās savvaļas teritorijās. Tas ir būtiski, jo savvaļā iegūtie augi ir garšas un iedarbības ziņā koncentrētāki nekā kultivētie.” “

Pilns raksts pieejams šeit.

Intervijas autore: Kristīne Vilīte

Foto autors: TVNET Grupa, Pauls Zvirbulis

Atbildēt